Free Cheat-test Samples and Demo Questions Download
Adobe exams Adobe
Apple exams Apple
Avaya exams Avaya
Check Point exams Check Point
Cisco exams Cisco
Citrix exams Citrix
CIW exams CIW
CompTIA exams CompTIA
CWNP exams CWNP
EC-Council exams EC-Council
EMC exams EMC
Exin exams Exin
Fortinet exams Fortinet
GIAC exams GIAC
Hitachi exams Hitachi
HP exams HP
IBM exams IBM
Isaca exams Isaca
ISC exams ISC
ISEB exams ISEB
Juniper exams Juniper
LPI exams LPI
McAfee exams McAfee
Microsoft exams Microsoft
Oracle exams Oracle
PMI exams PMI
Riverbed exams Riverbed
SNIA exams SAP
Sun exams SAS
Symantec exams Symantec
VMware exams VMware
All certification exams

Human Resources PHR Exam - Cheat-Test.com

Free PHR Sample Questions:

Q: 1
Let's assume you are performing a reference check on a candidate. One of the references you call warns you that the candidate comes in late to work frequently and does personal business for a large portion of the time. What protects this past employer from a defamation lawsuit?

A. Negligent hiring
B. Safe harbor protection
C. Employment-at-will
D. Fraudulent misrepresentation

Answer: B

Q: 2
What is a disadvantage of divisional departmentalization?

A. Unity of command is lost
B. Misses improvement in other areas
C. Disregards broader organizational considerations
D. Focus is too narrow

Answer: B

Q: 3
You are writing a job description for an Administrative Assistant position. Which of the following actions would NOT need to be done while in the process of writing the job description?

A. Evaluate the organization's affirmative action plan
B. Determine essential job functions
C. Determine bona-fide occupational qualifications
D. Perform a job analysis

Answer: A

Q: 4
Which of the following is NOT a measure that evaluates and compares the effectiveness of training programs in achieving established objectives?

A. Measuring reaction
B. Measuring behavior
C. Measuring return on investment
D. Measuring learning

Answer: C

Q: 5
What is the PRIMARY difference between primary stakeholders vs. secondary stakeholders?

A. Actions can destroy the organization.
B. Can create negative public relations about the organization
C. The stakeholder can benefit from the organization's successes and can be harmed by its failures and mistakes.
D. Interdependence exists between the organization and stakeholder.

Answer: A

Q: 6
Which of the following legislations protects employers from unfair union practices?

A. Labor-Management Reporting and Disclosure Act
B. Labor-Management Relations Act
C. Wagner Act
D. National Labor Relations Act

Answer: B

Q: 7
Which of the following describes a statement that specifies the activities which the organization intends to pursue and the course it has charted for the future?

A. Strategic Plan
B. Mission Statement
C. Organizational Values
D. Vision Statement

Answer: B

Q: 8
Which of the following should be done when writing an employment offer letter for an exempt position?

A. Annualize the salary offered
B. Orally discuss the offer with the candidate only
C. Make a separate agreement with an employee that is covered by a collective bargaining agreement
D. Attach the work references to the offer letter

Answer: A

Q: 9
When assessing the gaps between actual and desired organizational performance, which of following measures would NOT be considered?

A. Task assessment
B. Benchmarked results
C. Training and development
D. Individual assessment

Answer: C

Q: 10
Which of the following compensations is both taxable and direct compensation?

A. Company vehicle
B. Severance pay
C. Employee prizes of $500
D. Commuter expense reimbursement of $200/ per month

Answer: B

Q: 11
Which of the following cases established that an affirmative action plan that does not remedy any past imbalance is illegal?

A. Taxman v. Board of Education of Piscataway (1993)
B. United Steelworkers v. Weber (1979)
C. Johnson v. Santa Clara County Transportation Agency (1987)
D. Griggs v. Duke Power (1971)

Answer: A

Q: 12
Which of the following functions does a job description NOT serve?

A. Tool for selection criteria
B. Tool during performance appraisals
C. Tool for HR planning
D. Tool for affirmative action plan

Answer: D

Q: 13
Which of the following is NOT a measure of recruiting effectiveness in the short term?

A. Turnover of hires
B. Cost per applicant hired
C. Average time required to recruit applicants
D. Quantity of applicants

Answer: A

Q: 14
Which administrative body defines how executives should report their firm's financial information to their shareholders?

A. Board of Accountancy
B. Financial Accounting Standards Board
C. Internal Revenue Service
D. Securities and Exchange Commission

Answer: B

Q: 15
What of the following best describes this illustration?

A. Pareto chart
B. Cause-and-effect diagram
C. Scatter diagram
D. Histogram

Answer: D

Q: 16
Which of the following is NOT a part of human resource development?

A. Training and Development
B. Organizational Development
C. Career Development
D. Effective HRIS system

Answer: D

Q: 17
Which of the following best describes this illustration?

A. Scatter Diagram
B. Bar Chart
C. Gantt Chart
D. PERT Chart

Answer: D

Q: 18
Which of the following is NOT an unfair labor practices that may result in an invalid election?

A. Threat of loss of jobs or benefits by an employer
B. Employer grants or promises further benefits
C. Employer makes "captive audience" campaign speeches to assembled groups of employees
D. Actual use or threat of physical force or violence

Answer: C

Q: 19
Which of the following functions does a job description NOT serve?

A. Tool for selection criteria
B. Tool during performance appraisals
C. Tool for HR planning
D. Tool for affirmative action plan

Answer: D

Q: 20
When coordinating workplace policies, procedures, and work rules, which of the following actions should a human resource professional avoid?

A. Explains/ trains managers on policies, procedures, and rules
B. Reviews disciplinary situations and supports management and employees to ensure fairness and consistency
C. Provides formal advice regarding the development of policies, procedures, and rules as well as mechanisms for coordinating and controlling them
D. Enforce policies, procedures, and rules

Answer: D

Q: 21
What are characteristics of a market workplace culture?

A. Values formalization, rules, standard operating procedures, and hierarchical coordination
B. Tradition, loyalty, personal commitment, extensive socialization, teamwork, self-management, and social influence
C. Focus on achievement of measurable and demanding goals, especially those that are financial and market based.
D. High levels of risk taking, dynamism, and creativity

Answer: C

Q: 22
Which of the following actions does NOT help control costs of medical care benefits? (A) (B) (C) (D)

A. Change delivery system
B. Profit-sharing plans
C. Utilize gatekeeper system
D. Promote wellness

Answer: B

Q: 23
Which of the following best defines a duty?

A. Number of tasks and is a larger segment of work performed by one person
B. Job design
C. Piece of assigned work activity
D. Obligations to perform certain tasks and duties

Answer: A

Q: 24
Which of the following is NOT a potential result of employer programs that promote the health of employees?

A. Increasing productivity
B. Acceptance of accountability
C. Improving employee morale
D. Reducing tardiness and absenteeism

Answer: B

Q: 25
According to Daryl Conner, in what order do individuals respond to change?

A. Anger, Denial, Bargaining, Depression, Acceptance
B. Anger, Denial, Depression, Bargaining, Acceptance
C. Denial, Anger, Bargaining, Depression, Acceptance
D. Denial, Anger, Depression, Bargaining, Acceptance

Answer: C

Q: 26
Which of the following may be included in a conciliation agreement?

A. Availability analysis
B. Action-oriented programs
C. Applicant flow data
D. Reasonable accommodations

Answer: B

Q: 27
Under OSHA, the "general duty clause" stipulates that:

A. All machinery must protect the operator and other employees in the machine area from hazards
B. Each employee has the right to a "place of employment which is free from recognized hazards that are causing or are likely to cause death or serious physical harm"
C. Employers must be a part of voluntary protection programs (VPPs)
D. Employers have a right to file for a temporary variance

Answer: B

Q: 28
Under the Rehabilitation Act, which of the following does NOT define an individual with a disability?

A. Any individual who displays mitigating measures
B. Any individual who is perceived as having an impairment that substantially limits one or more of his or her major life activities
C. Any individual who has a physical or mental impairment that substantially limits one or more of his or her major life activities
D. Any individual who has a record of an impairment that substantially limits one or more of his or her major life activities

Answer: A

Q: 29
Which of the following groups of employees is ineligible to vote in a union election?

A. Employees who are on vacation
B. Striking workers who have been permanently replaced where the election is within 12 months of the commencement of the strike
C. Employees who led the initiative for a union
D. Employees who have been permanently laid off or discharged

Answer: D

Q: 30
Let's assume that a company's promotion/ compensation philosophy focuses on the employees' long term goals. The company believes all employees should be given the opportunity to pursue their long-term professional goals, as long as they are willing to put in the time and effort. In fact, the company extends this general philosophy of the importance of the individual to a "no-layoff" policy, even in difficult business times. Which of the following best describes this type of culture?

A. Bureaucratic culture
B. Entitlement-oriented
C. Clan culture
D. Contribution-oriented

Answer: B


© 2014 Cheat-Test.com, All Rights Reserved