Free Cheat-test Samples and Demo Questions Download
Adobe exams Adobe
Apple exams Apple
Avaya exams Avaya
Check Point exams Check Point
Cisco exams Cisco
Citrix exams Citrix
CIW exams CIW
CompTIA exams CompTIA
CWNP exams CWNP
EC-Council exams EC-Council
EMC exams EMC
Exin exams Exin
Fortinet exams Fortinet
GIAC exams GIAC
Hitachi exams Hitachi
HP exams HP
IBM exams IBM
Isaca exams Isaca
ISC exams ISC
ISEB exams ISEB
Juniper exams Juniper
LPI exams LPI
McAfee exams McAfee
Microsoft exams Microsoft
Oracle exams Oracle
PMI exams PMI
Riverbed exams Riverbed
SNIA exams SAP
Sun exams SAS
Symantec exams Symantec
VMware exams VMware
All certification exams

IBM 000-972 Exam - Cheat-Test.com

Free 000-972 Sample Questions:

Q: 1 Which of the following operation codes is supported in both fixed form and /Free form?
A. CALL
B. EVALR
C. ALLOC
D. EXTRCT
Answer: B

Q: 2 Which of the following SQL statements, when used by itself in an RPG program, can take the place of a File Specification, a key and a CHAIN?
A. FETCH
B. SELECT INTO
C. DECLARE CURSOR
D. PREPARE STATEMENT
Answer: B

Q: 3 Given the following code sample, what value is displayed?
D MyDS DS
D FieldA 5A Inz('XXXXX')
/free
FieldA = 'VWXYZ';
Reset FieldA;
Dsply ('FieldA=' + FieldA);
*INLR = *On;
BegSR *InzSR;
FieldA = 'ABCDE';
EndSR;
A. FieldA=
B. FieldA=VWXYZ
C. FieldA=ABCDE
D. FieldA=XXXXX
Answer: C

Q: 4 Which of the following is an advantage gained by using a prototype and CALLP for a program call in place of CALL and PARM operations?
A. Ability to qualify the name of the program being called
B. Ability to have the compiler validate the parameters being passed
C. Ability to use a variable to contain the name of the program to be called
D. Ability to statically bind a program object to its caller for better performance
Answer: B

Q: 5 What is the purpose for the following reserved words?
XML_START_ELEMENT
XML_COMMENT
XML_CHARS
XML_END_ELEMENT
A. Aids in parsing XML using the DOM (Document Object Model).
B. Indicates the type of data entity to create during XML generation.
C. Aids in interpreting the event parameter in an event handling procedure.
D. Indicates to the parser which events your handler should be notified of.
Answer: C

Q: 6 Given the following code sample:
DName+++++++++++ETDsFrom+++To/L+++IDc.Keywords++++++++++++++
d CustPrice pr 9 3
d Company 3 0 const
d Item 20
d Contract 10 options(*omit)
d Quantity 7 0 options(*nopass)
d MyPrice s 9 3
d MyCompany s 3 0
d MyItem s 20
d MyContract s 10
d MyQty s 7 0
Which of the following is a valid expression?
A. MyPrice = CustPrice(1 : MyItem : *omit);
B. MyPrice = CustPrice(1 : MyItem : : MyQty);
C. MyPrice = CustPrice(MyCompany : MyItem : *omit : *nopass);
D. MyPrice = CustPrice(MyCompany : MyItem : MyContract : *omit);
Answer: A

Q: 7 Given the following code sample:
d NotLate PR ExtPgm('LARRY')
d RqDta 32767a
d RqLen 10i 0
d RqTyp 10i 0
Which of the following is the correct code to call the program Larry?
A. call NotLate(RequestData : RequestLength : RequestType);
B. callb NotLate(RequestData : RequestLength : RequestType);
C. callp NotLate(RequestData : RequestLength : RequestType);
D. C CALL 'NOTLATE'
C PARM RequestData
C PARM RequestLength
C PARM RequestType
Answer: C

Q: 8 File CUSMS contains a field named CMCSNO. Which of the following file specification keywords will allow the program to recognize this field as CUSTCSNO?
A. PREFIX(CUST)
B. PREFIX(CUST:2)
C. RENAME(CM:CUST)
D. RENAME(CMCSNO:CUSTCSNO)
Answer: B

Q: 9 A service program comprised of 6 modules has a custom signature. A new procedure with the EXPORT keyword has been added to one of the module sources. This procedure is not yet referenced by any programs. Which of the following is the correct sequence of tasks required?
A. Recompile *MODULE, modify binder source, update *SRVPGM
B. Recompile *MODULE, modify binder source, update *SRVPGM, recreate dependent programs
C. Modify binder source, update *SRVPGM, recompile *MODULE, recreate *PGM objects bound to the
*SRVPGM
D. Recompile *MODULE, update *SRVPGM, modify binder source, recreate *PGM objects bound to the *SRVPGM
Answer: A

Q: 10 Given the following code sample:
DName+++++++++++ETDsFrom+++To/L+++IDc.Keywords+++++++++++++++++
D ElementsAllocateDS...
D S 10i 0
Which of the following best describes ElementsAllocateDS?
A. A syntax error
B. A long field name
C. A data structure
D. A qualified field name
Answer: B

Q: 11 Given the following code sample:
DName+++++++++++ETDsFrom+++To/L+++IDc.Keywords++++++++++++++++++
d StartString s 50a inz('Fred, Barney, Wilma, Betty,')
d EndString s like(StartString)
d pos s 3i 0 inz
/free
dou pos >= 3;
pos += 1;
pos = %Scan(',' : StartString : pos);
enddo;
pos += 1;
EndString = %replace(' Dino,' : StartString : pos : 0);
Upon completion, what is the value of EndString?
A. Fred, Dino,
B. Dino, Barney, Wilma, Betty,
C. Fred, Barney, Wilma, Betty,
D. Fred, Dino, Barney, Wilma, Betty,
Answer: D

Q: 12 Given the following H-spec:
h datedit(*mdy)
Which of the following conditions tests whether a job started prior to midnight and is still running after midnight?
A. if udate < %date();
B. if *date < %date();
C. if %date(udate:*mdy) < %date();
D. if %date(*date:*mdy) < %date();
Answer: C

Q: 13 Given the following code sample:
D amount s 3 0 inz(900)
/free
monitor;
amount += 100;
on-error *program;
amount = *hival;
on-error *all;
amount = *hival;
monitor;
amount -= 100;
on-error *program;
amount = 0;
on-error *all;
amount = 100;
endmon;
endmon;
What is the value of AMOUNT upon completion?
A. 0
B. 999
C. 100
D. 899
Answer: B

Q: 14 The documentation for a system API lists the following parameters:
Move Spooled File (QSPMOVSP) API
Required Parameter Group:
1 Function information Input Char(*)
2 Length of function information Input Binary(4)
3 Function information format name Input Char(8)
4 Error code I/O Char(*)
Which is a valid prototype for the call of this API?
A. d QSPMOVSP pr extpgm('QSPMOVSP')
d FuncInfo 200
d InfoLeng 4b 0
d FormatName 8
d ErrorCode 80
B. d QSPMOVSP pr
d FuncInfo 200
d InfoLeng 10i 0
d FormatName 8
d ErrorCode 80
C. d MoveSPLF pr extproc('QSPMOVSP')
d FuncInfo 200
d InfoLeng 4b 0 const
d FormatName 8 const
d ErrorCode 80
D. d MoveSPLF pr extpgm('QSPMOVSP')
d FuncInfo 200
d InfoLeng 10i 0
d FormatName 8
d ErrorCode 80
Answer: D

Q: 15 A trigger program has been designed to run whenever file CUSTMAST is modified. A decimal data error is encountered when trying to reference a numeric field in the old record image of CUSTMAST. The buffer contained hexadecimal '40404040'. Which of the following was found to have caused the error?
A. The trigger program was fired by a *DELETE event.
B. The trigger program was fired by an *INSERT event.
C. The trigger program was added as a *BEFORE trigger.
D. The trigger program was compiled without ALWNULL(*YES).
Answer: B

Q: 16 Five existing programs are being converted for ILE. Two are to be bound into a service program and the other three are to be bound into a single program object, which uses the service program.
After the appropriate coding changes, which of the following is the correct sequence of commands
required to create the program?
A. CRTSRVPGM, CRTPGM
B. CRTSRVPGM, CRTBNDRPG
C. CRTRPGMOD, CRTSRVPGM, CRTPGM
D. CRTRPGMOD, CRTPGM, CRTSRVPGM
Answer: C

Q: 17 Given the data structure below:
DName+++++++++++ETDsFrom+++To/L+++IDc.Keywords++++++++++++++++
D Student DS Qualified
D Name 35
D Address 35
D City 21
D RegistDate D Inz(*Sys)
Which of the following defines a data structure named NewGrad and initializes its subfields to the same initial values as those in Student?
A. DName+++++++++++ETDsFrom+++To/L+++IDc.Keywords+++++++++++++++
D NewGrad DS Likeds(Student)
B. DName+++++++++++ETDsFrom+++To/L+++IDc.Keywords+++++++++++++++
D NewGrad DS Likeds(Student) Inz
C. DName+++++++++++ETDsFrom+++To/L+++IDc.Keywords+++++++++++++++
D NewGrad DS Likeds(Student)
D Inz(*Likeds)
D. DName+++++++++++ETDsFrom+++To/L+++IDc.Keywords+++++++++++++++
D NewGrad DS Likeds(Student)
D Inz(Student)
Answer: C

Q: 18 A Service Program was originally created with the following binder language:
STRPGMEXP PGMLVL(*CURRENT)
EXPORT SYMBOL('SUBPROC_C')
EXPORT SYMBOL('SUBPROC_H')
ENDPGMEXP
Two additional subprocedures are being added to a module already bound into this service program -
SUBPROC_A and SUBPROC_I.
Which of the following binder language sources could be used to ensure that existing programs, which use this service program, continue to work correctly without being recreated or updated?
A. STRPGMEXP PGMLVL(*CURRENT)
EXPORT SYMBOL('SUBPROC_A')
EXPORT SYMBOL('SUBPROC_I')
EXPORT SYMBOL('SUBPROC_H')
EXPORT SYMBOL('SUBPROC_C')
ENDPGMEXP
STRPGMEXP PGMLVL(*PRV)
EXPORT SYMBOL('SUBPROC_C')
EXPORT SYMBOL('SUBPROC_H')
ENDPGMEXP
B. STRPGMEXP PGMLVL(*CURRENT)
EXPORT SYMBOL('SUBPROC_C')
EXPORT SYMBOL('SUBPROC_H')
EXPORT SYMBOL('SUBPROC_A')
EXPORT SYMBOL('SUBPROC_I')
ENDPGMEXP
STRPGMEXP PGMLVL(*PRV)
EXPORT SYMBOL('SUBPROC_C')
EXPORT SYMBOL('SUBPROC_H')
ENDPGMEXP
C. STRPGMEXP SIGNATURE('V1. 2')
EXPORT SYMBOL('SUBPROC_A')
EXPORT SYMBOL('SUBPROC_C')
EXPORT SYMBOL('SUBPROC_H')
EXPORT SYMBOL('SUBPROC_I')
ENDPGMEXP
STRPGMEXP PGMLVL(*PRV)
EXPORT SYMBOL('SUBPROC_C')
EXPORT SYMBOL('SUBPROC_H')
ENDPGMEXP
D. STRPGMEXP PGMLVL(*CURRENT) PGMLVL(*CURRENT)
EXPORT SYMBOL('SUBPROC_C')
EXPORT SYMBOL('SUBPROC_H')
EXPORT SYMBOL('SUBPROC_A')
EXPORT SYMBOL('SUBPROC_I')
ENDPGMEXP
STRPGMEXP SIGNATURE(*PRV)
EXPORT SYMBOL('SUBPROC_C')
EXPORT SYMBOL('SUBPROC_H')
ENDPGMEXP
Answer: B

Q: 19 Given the following code sample:
d Data S 5a Based(pData)
d pData S * Inz(%Addr(Text1))
d DS
d Text1 4a Inz('ABCD')
d Text2 4a Inz('WXYZ')
/Free
Text1 = 'MNOP';
Dsply Data;
What value is displayed?
A. 'ABCD '
B. 'MNOPW'
C. 'ABCDW'
D. 'MNOP '
Answer: B

Q: 20 When creating a multiple module program which of the following statements is true?
A. Multiple modules must be bound into a *SRVPGM object.
B. The module to be invoked must be specified on the CALL command.
C. The procedure names that are exported from the modules do not have to be unique.
D. Modules being bound into a *PGM or *SRVPGM object require H-spec keyword NOMAIN.
Answer: C


© 2014 Cheat-Test.com, All Rights Reserved